Casa numărul 3
- Home
- Campanie
Casa numărul 3
(Casă pentru prințesele din hambar)
Familia Mocanu locuia de peste şapte ani într-un hambar al unui fost CAP. Tatăl familiei, grav bolnav la ficat, nu mai poate munci aşa că stă cu fetiţele în timp ce soţia lui lucrează pentru salariul minim într-o firmă de sortat deşeuri, la oraş. Aurica nu vine zilnic acasă pentru a economisi bani de transport.
Prima locuinţă a soţilor Mocanu a fost o cameră în căminul oţelăriei din Târgovişte, unde lucra Aurelian. Când oţelăria a intrat în insolvenţă, în 2004, familia s-a mutat la părinţii Auricăi, în satul Gheboaia, Județul Dâmbovița. Dar deja familia crescuse şi nu mai încăpea într-o odaie. Aşa că soţii Mocanu s-au mutat cu chirie, în sat. Aurelian (tatăl) s-a apucat să strângă materiale de construcţii aruncate de alţii şi să ridice 2 cămăruțe. Cămăruţele unde stă familia Mocanu sunt legate de civilizaţie de un fir prin care trece curent electric, tras de la vecinii fermieri. De la aceiaşi vecini vine și laptele pentru bebe Paraschiva, vine şi zerul, pe care fetiţele îl împart pe ascuns cu patru căţeluși râioşi.
O sobă de lut care scoate fum încălzeşte una dintre cămăruţele din hambar. Două paturi de scânduri pe lângă pereţi, o masă şi un vechi televizor care prinde un singur canal TV “pentru că ne-au tăiat cablul”, (spune Cătălina, cea mai mare dintre fetițe), reprezintă întreg universul acestei familii.
Datorită mobilizării fără precedent a comunității „Marius și Prietenii”, în 3 luni (din februarie până în mai 2020) întreaga acțiune a fost finalizată. De la strângerea de fonduri, achiziția materialelor necesare, construcția propriu-zisă și până la înmânarea actelor de proprietate, totul s-a desfășurat într-un ritm intens, cu obstacole greu de imaginat în prealabil. Suprapunerea Stării de Urgență, necesitatea auto-izolării și respectarea normelor stricte impuse de pandemie nu au descurajat demersul Asociației de a construi o nouă casă.
Peste 1100 de donatori au contribuit în timp record la strângerea sumei de 32501 de euro, bani folosiți la ridicarea noii locuințe formate din 3 camere, baie, bucătărie și hol, fiind mobilată și utilată conform nevoilor oricărei familii.
Totodată, din cauza crizei de materiale sanitare de protecție, o parte din aceste fonduri au fost direcționate către achiziția de măști chirurgicale, combinezoane și halate reutilizabile, viziere și substanțe dezinfectante, livrate către un număr de 14 Spitale/Servicii de Ambulanță din județele: Iași, Ilfov, Tulcea, Ialomița, Dâmbovița, Mureș și Municipiul București.
Vă mulțumim din inimă! Cu neprețuitul dumneavoastră ajutor am reușit să construim case, speranțe și încredere. Implicarea are consecințe durabile. Și întotdeauna favorabile."